Klostret Sainte-Marie de La Tourette anses vara ett av Le Corbusiers viktigaste projekt, inskrivet i juli 2016 som UNESCOs världsarvsliv. Det var det sista Le Corbusiers projekt som byggdes i Europa, och ett med ett unikt program. Det är en dominikansk ordning priory på en brant sluttning nära Lyon, Frankrike, designad av Le Corbusier och avant-arde musiker och arkitekt Iannis Xenakis, och konstruerad mellan 1956 och 1960. De första konstruktionerna av byggnaden startade i maj 1953, med skisserna ritade i L ’ Arbresle, Frankrike, där den grundläggande formen på byggnaden och terrängen på platsen skisserades.
under övertalning av Fader Marie-Alain Couturier, vars begäran var att ”skapa en tyst bostad för hundra kroppar och hundra hjärtan”, beordrade Dominikanerna Le Corbusier byggandet av priory på en oregelbundet sluttande plats vid Brasiliveux. Byggandet av projektet i denna sluttning gjorde det möjligt för arkitekten att utforska konceptet med den upp och ner staden och dra nytta av de kraftfulla vyer som webbplatsen har, vilket med hjälp av designen tillåter maximal utsikt från byggnaden och dominans av landskapskompositionen.
användningen av” fem punkter i modern arkitektur ” är tydlig över hela projektet. Genom att höja strukturen på armerad betong pilotis, terrängen manhåller sin topografiska höjd och tillåter cirkulationen på toppen av strukturen. Den förhöjda cirkulationen utvecklas på taket på trädgården, där Le Corbusier skapar en arkitektonisk strandpromenad. Man går in i byggnaden, cirkulerar nedåt och når atrium och kyrka.
pilotis som används i strukturen, fodrar innerväggarna och tillåter också att öppna fasaden med horisontella fönsterremsor som ger lika ljus i byggnadens inre. Utformningen och utformningen av dessa glasrutor, ”pans de verre ondulatoire”, som ligger på de tre yttre ytorna, arbetades mycket av Xenakis och tillät maximalt ljus att tränga in såväl som luftcirkulationen till innergården. Å andra sidan består fasaden på klostrets innergård av en fenestration av stora betongelement från golv till tak, som är perforerad med glaserade hålrum. Med detta projekt manipulerade Le Corbusier ljus genom öppningarna i betongen och avgick från sin tidigare uppfattning om flytande inomhus-och utomhusutrymmen.
Design som en priory för Dominikanerna inkluderade programmet ett kapell för tillbedjan och bön, som förbinder alla delar, en bostad med hundra sovrum för lärare och studenter samt studiehallar och en utbildningsplats. Byggnaden med en komplicerad plan är organiserad i tre huvudnivåer, där den lägsta, med ett lägre tak som för bröderna närmare jorden och buktar ut i landskapet, ger tillgång till kyrkan och innehåller reflektorn och kapitelhuset. På andra våningen finns den offentliga ingången samt mottagningsrummen, ett oratorium, studierummen, de gemensamma rummen och ett bibliotek. Den sista våningen är tillägnad boendet, där de små cellerna placeras sida vid sida, med en balkong som ser ut mot landskapet. Dessa celler var avsedda som sovrum för lärare och studenter, men slutligen inrymde munkar och blev en plats för meditation och studier.klostercellerna är utformade runt en central U-formad innergård som förbises av de sluttande korridorerna med glasfasader och stängs av kapellet med tre höjder i slutet. På två av nivåerna bildar loggierna som krönar byggnaden (en för varje munks cell) brise-soleils. Lutningsöppningarna i taket, som ligger i korridorerna som leder till bostadscellerna, används för att rikta ljuset ner i interiören och lägre nivåer. Nedan hittar vi reflektorn och klostret som är högt över marken med hjälp av piloterna, medan kyrkan sitter på marken.
det är i det inre av byggnaden där vi hittar en stor del av byggnaderna personlighet, med glas från golv till tak i allmänna utrymmen, som tillåter utsikten över omgivningen, vilket möjliggör en harmoni för bröderna i grovhet och brutalitet i arkitekturen. Även om den råa betongfinishen används på det mesta av strukturen, i markdörrarna, rören och golven används djärva färger. ”Promenade architectural” används igen i detta projekt och belyser rampens utsiktspunkt nerför kyrkans ingång, belägen på en betongkorridor med en glaserad fasad som leder till en metallvägg som roterar till kyrkans färgade ljusstyrka.
kyrkans inre blir en betonglåda med en andlig essens som ges av det naturliga ljuset som kommer in genom ”ljuskanonerna” och den starka färgen. I denna kyrka visas det mest kraftfulla och spännande rummet, kapellet. Här hittar du altarna i form av ett block och bord som stiger från sex plattformar, som symboliserar uppgången från jorden till himlen och Kristus i sakramentet som faller ner.dominikanernas beslut att basera munkarna till samhället, strax efter att byggnaden var färdig, har i över fyrtio år tillåtit användningen av klostrets celler för pilgrimer, studenter och arkitekturens hängivna. På så sätt har Klostret Sainte-Marie De La Tourette med tiden blivit en pilgrimsfärdsplats för arkitekter och en mötesplats för olika discipliner.

beskrivning av projektet av Le Corbusier
det var under anstiftan av pastor Fader Couturier (en av de män som har lett till återuppvaknande av helig konst i Frankrike) att Dominikanerna i Lyon har åtalat Le Corbusier med uppgiften att få till stånd på Eveux-sur-Arbresle, nära Lyon, klostret av la Tourette, mitt i naturen, beläget i en liten vale som öppnar ut mot skogen. Detta problem, vars program är baserat på reglerna för den Dominikanska ordningen som fastställdes i början av 13-talet, involverar närvaron av fundamentalt mänskliga element i ritualen såväl som i dimensioneringen av utrymmena (rum och cirkulation). Precis som för kapellet i Ronchamp hittar Le Corbusier här ett program av mänsklig skala, i mänsklig skala. Och det var hans vän, pastorn Fader Couturier, som, före sin död så brutalt ingrep, hade förklarat för honom några av dess djupa resonanser. Byggnaderna innehåller hundra sovrum för lärare och studenter, studiehallar, en hall för arbete och en för rekreation, ett bibliotek och en matsal. Nästa luntor kyrkan där munkarna fortsätta ensam (ibland, i närvaro av flera av de troende). Slutligen förbinder cirkulationen alla delar, särskilt de som visas i en ny form (uppnåendet av den traditionella klosterformen görs omöjlig här av terrängens lutning). På två nivåer bildar loggierna byggnaden (en för varje akustiskt isolerad monk ’ s tell) brise-soleil. Studiehallen, arbets-och rekreationshallen samt biblioteket upptar den övre nivån. Nedan finns reflektorn och Klostret i form av ett kors som leder till kyrkan. Och sedan kommer högarna som bär de fyra klosterbyggnaderna som stiger upp från lutningen på terrängloftet i sitt ursprungliga skick, utan terrassering.
den strukturella ramen är av grov armerad betong. Glasrutorna på de tre yttre ytorna uppnår för första gången systemet som kallas: ”den vågformiga glasytan” (som också appliceras på sekretariatet i Chandigarh). Å andra sidan, i klostrets trädgårdsgård, består fenestrationen av stora betongelement som sträcker sig från golv till tak, perforerade med glaserade hålrum och separerade från varandra med ”ventilatorer” : vertikala slitsar täckta av myggnät av metall och inredda med en svängbar slutare. Klostrets täckta promenader är inneslutna med”vågor”. Korridorerna som leder till bostaden berättar tänds av en horisontell öppning under taket. klostret är ”poserat” i den vilda naturen i skogen och gräsmarkerna som är oberoende av själva arkitekturen. Fa-länderna ska förbli i grov betong, och de många fyllningarna ska målas med rentvå. Kyrkans väggar ska vara i ”banchage”. I kyrkans inre kommer” diamantens punkter ” som visas i avsnittet som återges nedan att ruttna i det slutliga utförandet på grund av olika skäl (förutom en eller två installerade på ett bra ställe). Själva klostrets tak, som kyrkans, kommer att täckas med ett tunt lager av jordloft till vindens, fåglarnas och andra fröbärare, vilket garanterar både vattentäthet och isotermiskt skydd. (Taken på det lilla huset vid sjön l Jacobman, konstruerad för trettio år sedan, hyreshuset vid 24 Rue Nungesser et Coli och olika byggnader i Indien är på samma sätt konstruerade.)
utdrag ur Le Corbusier, Oeuvre compliment 6, Volym 6, 1952-1957

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.